Alle Audi A-modellen op een rij

Als het aankomt op luxe wagens, dan zijn er weinig merken die zó fijn rijden en er zó fijn uitzien als Audi. Met zijn geweldige looks, technologische handigheidjes en verbluffende prestaties behoren Audi’s volgens mij dan ook zonder twijfel tot het rijtje merken waar iedere autoliefhebber wel eens in moet hebben gereden. Maar dan komt de vraag: wélke Audi? Nou, om je daarbij te helpen, hebben we vandaag een handige gids voor je waarin we alle Audi A-lijn bolides van vandaag de dag op een rijtje hebben gezet. Wedden dat er één voor je tussen zit?

De logica achter de namen van Audi

Allereerst is het goed om eens te bekijken hoe Audi nou eigenlijk de namen van zijn auto’s bepaalt. Daarin volgt het automerk een redelijk eenvoudig format, meestal met letters en cijfers. Basismodellen hebben de aanduiding ‘A’. Sportievere luxemodellen krijgen een ‘S.’ De sportiefste “RennSport”-modellen krijgen een “RS”. Audi gebruikt “Q” voor zijn SUV-lijn. De TT, R8 en E-Tron hebben afwijkende namen. De meeste Audi-modellen bieden daarnaast de uitrustingsniveaus Premium, Premium Plus en Prestige, waarbij elk niveau technische en luxe kenmerken toevoegt. Let’s see!

Audi A1 / S1 / RS1

First things first: wist je dat de Audi A1 in Nederland de op twee na bestverkochte Audi is? Direct na de A3 en de A4? De kleine bolide doet het dus ontzettend goed, en dat is niet gek. De eerste generatie A1 werd in 2010 gepresenteerd, na vooraf gegaan te zijn door enkele conceptmodellen. Inmiddels zijn we beland bij de Tweede Generatie A1’s (2018+). Bij de introductie kwam de A1 met vier motoren beschikbaar, allen benzine. Daarmee is het de enige recente Audi waar geen dieselmotoren te bestellen zijn.

Audi A3 / S3 / RS3

De A3 is de subcompacte Audi op instapniveau. Audi biedt ook twee sportievere sedanvarianten aan van deze sportieve bolide. En zoals je hierboven al kon lezen is de A3 de bestverkochte Audi in ons land – een Audi A3 tweedehands is dan ook een ontzettend populaire keuze. De S3 gebruikt dezelfde 2,0-liter turbo-vier als zijn directe concurrent. de RS 3 heeft op zijn beurt weer een 2,5-liter vijfcilinderturbo die 394 pk produceert. Dit monster accelereert in 3,9 seconden van 0 naar 100 km/u!

Audi A4 / S4 / RS4

De A4 wordt aangeboden als sedan en kun je meer zien als de stoere ‘Allroad’-wagen. De A4 heeft één sportievere instap, de S4 sedan . Audi maakt een verbluffende 450 pk sterke RS 4 Avant-wagen, maar verkoopt deze niet overal ter wereld. Hier in Nederland kunnen we de RS 4 overigens wel gewoon op de kop tikken! Mede omdat er een gewichtsverlies van 80 kg werd behaald ten opzichte van zijn voorganger, sprint de nieuwe RS 4 nu in slechts 4,1 seconden naar de 100 km/u.

Audi A5 / S5 / RS5

Audi’s A5 is in wezen een A4 met een duurdere carrosserievorm. De Sportback, coupé en cabriolet gebruiken elk dezelfde motor als de A4. S5 Sportback-, coupé- en cabrioletversies gebruiken dezelfde 3.0-liter V6 als in de S4. De nog sportievere RS 5 sportback en coupé-modellen gebruiken een 2,9-liter twin-turbo V6 waarmee hij in 3,7 seconden van 0-100 km/u accelereert. Héérlijk om in te scheuren.

Audi A6 / S6 / RS6

Ben je op zoek naar wat meer luxe? Dan is de Audi A6 wat je zoekt. De A6 is Audi’s middelgrote luxe sedan, die in 2019 opnieuw werd ontworpen. Een nieuwe A6 Allroad biedt SUV-achtige functionaliteit in een stationwagenpakket. De krachtigere S6-versie upgradet naar een twin-turbo 2,9-liter V6, die hij deelt met de RS 5 en S7. De RS 6 heeft een bijna 600 pk sterke twin-turbo V8 en knalt naar de 100 in zo’n 3,7 seconden.

Audi A7 / S7 / RS7

De A7, die vorig jaar óók een nieuw design heeft gekregen, is de Sportback-versie van de A6. De eerste generatie A7 kwam in 2010 op de markt nadat een jaar eerder de Audi Sportback Concept zich had laten zien. In 2014 volgde een facelift en hij werd in 2017 vervangen door een tweede generatie. De A7 beschikt over het grote scala van veiligheidssystemen van de A8 en level 3 autonoom rijden. Vanaf de introductie werd de A7 met twee motoren leverbaar, de 55 TFSI en 50 TDI.

Audi A8 / S8

De A8 is Audi’s vlaggenschip full-size luxe sedan. De A8 zit boordevol luxe, rijhulpsystemen en geavanceerde technische functies. En om je een idee te geven hoe luxe deze auto echt is: een beschikbaar “Executive Rear Seat Comfort Package” omvat onder meer een voetmassage-apparaat! Een S8-versie biedt dezelfde ervaring, maar dan met nóg meer power.