Dit is waarom je vandaag nog moet beginnen met hardlopen

Als je wel eens mensen hebt zien joggen, dan weet je dat ze er vaak grappig uitzien. Ze hobbelen onhandig op en neer, hun knieën buigen steeds de verkeerde kant op. Het lijkt wel een dans zonder muziek. Maar er zijn zoveel voordelen aan joggen dat ik me afvraag waarom iemand iets anders met zijn tijd zou doen! Joggen is een goedkope vorm van lichaamsbeweging die je overal kunt doen – desnoods zelfs in je huiskamer. En als ik zeg “overal”, dan bedoel ik echt óveral: op het strand, in je slaapkamer of zelfs op je werk (maar misschien niet tijdens vergaderingen). Vandaag vertellen we je alles over de geweldige voordelen van joggen!

We zijn letterlijk gebouwd om te rennen

Mensen zijn gemaakt om te rennen. Veel experts denken dat het menselijk lichaam gevormd is zoals het is, omdat we zijn geëvolueerd tot uiterst effectieve duurlopers . De vormen van onze heupen en voeten, de lengte van onze benen, onze schokabsorberende tussenwervelschijven en ons vermogen om te zweten, maken het voor ons mogelijk om kilometer na kilometer te rennen. Het is dus misschien geen verrassing dat hardlopen sterk wordt geassocieerd met een aantal voordelen voor ons lichaam en onze hersenen.

Een heus wondermiddel voor onze gezondheid

Veel deskundigen beschouwen lichaamsbeweging als een wondermiddel voor onze gezondheid. Als vorm van cardio-oefening die ontzettend toegankelijk is, is hardlopen een van de meest eenvoudige manieren om de belangrijke voordelen van lichaamsbeweging te krijgen. Joggingpak aan en gaan met die banaan!

Omdat het de aerobe conditie aanpakt, is hardlopen een geweldige manier om de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. Bovendien verbrandt je met hardlopen ontzettend veel calorieën en kan het ook nog eens flink wat beenkracht opbouwen. Er dan hebben we het nog niet eens over de lange lijst van psychologische voordelen die hardlopers van hun sport halen. Last van stress? Hardlopen! Een hoofd vol met gedachten? Hardlopen!

30 minuten joggen kan de symptomen van depressie verlichten en de stemming verbeteren

30 minuten op een loopband doorbrengen (of buiten hardlopen) is genoeg om de stemming van iemand die aan een depressieve stoornis lijdt te verbeteren, volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift van het American College of Sports Medicine. Zelfs deelnemers die stapvoets bewogen, ontvingen hetzelfde stemmingsverhogende voordeel. Dit laat zien dat bewegen, ongeacht in welk tempo je je voortbeweegt, positieve effecten heeft en bijdraagt ​​aan de toch al aanzienlijke hoeveelheid onderzoek waaruit blijkt dat hardlopen en andere vormen van lichaamsbeweging de stemming kunnen verbeteren en depressie kunnen helpen bestrijden.

Het is goedkoop en je kunt het overal doen

Joggen, dat doe je waar je maar wilt! Je hebt geen fancy uitrusting nodig om te rennen – alleen je eigen twee voeten (al raden we naakt joggen níet aan)… Vooral als je traint voor een marathon of een evenement is dit handig omdat je je dan geen zorgen hoeft te maken over het naar huis sjouwen van je spullen na elke trainingsdag. Bovendien is het ook vrij goedkoop om met hardlopen te beginnen. Als je besluit om aan hardlopen als hobby te beginnen, heb je eigenlijk alleen maar een paar goede schoenen en wat comfortabele kleren nodig. Voor hardlopen is geen speciale uitrusting of zware apparatuur nodig – wat betekent dat het perfect is voor mensen zonder met wat minder geld te besteden.

Ga er vandaag nog op uit en begin met joggen!

Zoals je ziet zijn er veel voordelen aan joggen. Enkele van de belangrijkste redenen die mensen geven om er niet aan te beginnen zijn tijdgebrek. Maar als je bereid bent een beetje extra inspanning te leveren in je dagelijkse routine, dan hoop ik dat dit artikel je ervan overtuigd heeft dat het de moeite waard is wat vrije tijd op te geven of jezelf in te zetten om vandaag nog te beginnen met hardlopen. Je lichaam zal je dankbaar zijn!