Het is weer herfst; tijd voor Halloween!

Terwijl de Ikea zich alweer opmaakt voor de Kerst, denk ik toch eerst aan andere feesten zoals Halloween. Waar wij voorheen alleen over Halloween hoorden in films, beginnen wij het nu ook op te nemen in onze samenleving. Waarom ook niet? Het leven biedt vele leuke en gezellig momenten, laten we hier dan ook van genieten naast alle verplichtingen waar we aan moeten voldoen. 

Alleen verkleed langs de deuren?

Bij Halloween denk je vast aan het verkleden in enge kostuums en dat kinderen langs de deuren gaan om snoep te vragen. Uit Ierse en Schotse traditie (dat is waar Halloween officieel vandaan komt) was het feest bedoeld om overledenen te herdenken door kaarsjes en dergelijke op graven te plaatsen, en niet dat er mummies uit graven opstaan… Maar zoals de ervaring leert, ontwikkelen feestdagen zich in de loop der jaren op een manier dat mensen het meeste aanspreekt. Denk daarbij aan het feestaspect dat bij Halloween geïntroduceerd is, maar ook bijvoorbeeld bij kerstmiddag, carnaval en Pasen.

Uitsnijden van pompoenen

Wat mij persoonlijk aanspreekt van dit feest is het uitsnijden van pompoenen. Van origine hoort dit een kalebas te zijn, maar omdat deze klein en hard is hebben ze in Amerika (waar het feest naartoe is gekomen door de vele Schotse en Ierse migranten in de 19e eeuw) pompoenen gebruikt. Je hebt nu vast een pompoen met eng gezicht voor ogen, maar je kunt ook hele andere vormen snijden die wat gezelliger zijn. Het leuke is dat je een prachtig kunstwerk maakt (met behulp van de voorbeelden op Pinterest) waarna je een waxinelichtje in de pompoen zet die een gezellige sfeer en mooie vormen op de muur tovert.

Feesten

Zoals ik hierboven al noemde grijpen wij mensen elke gelegenheid aan om feestjes te geven. Logisch ook, want het leven moet je vieren. Dus ook met Halloween zul je vast uitnodigingen ontvangen om in een kroeg of tent bier te gaan drinken. Ik hou ook van feestjes maar wel ergens op een warme plek, met gezellige mensen en toch liever wijn dan bier. Een plek waar pompoenen in het vensterraam staan met gezellig brandende waxinelichtjes die de leuke vormen op de muur weergeven. Terwijl ik op de barkruk zit met droomogen naar de pompoenen te staren, wordt er een fles rode wijn uit de onderbouw wijnklimaatkast gepakt, om het lege glas voor mij weer te vullen. Ja, mijn feestje zal ook dit jaar weer in mijn favoriete kroeg om de hoek gevierd worden.