Komt alle goede wijn uit Frankrijk?

Het is een vraag die helemaal niet zo gek is: komt alle goede wijn uit Frankrijk? Het land presenteert zichzelf vaak als het centrum van het wijnuniversum, en laten we eerlijk zijn, het speelt ook een behoorlijke rol in de wijnwereld. Maar betekent het dan ook dat je voor een echt goede wijn in Frankrijk moet zijn? Of kunnen wijnen uit andere landen ook net zo goed zijn?

De basis lag in Frankrijk

Laten we eerst even kijken waar Frankrijk zijn reputatie als wijnland aan heeft verdiend. Dat is eigenlijk heel makkelijk: aan het feit dat zij al sinds jaar en dag een hele grote wijnproducent zijn, en eigenlijk de bakermat vormen voor de wijn zoals wij deze kennen. Het land ging als eerste flink aan de slag met het produceren van wijn, en heeft daarmee niet voor niets een goede reputatie opgebouwd.

Maar die wijnproductie, die heeft zich in de loop der jaren over de hele wereld verspreid. Vrijwel overal waar het klimaat het toelaat wordt inmiddels wijn gemaakt. Frankrijk speelt daar in veel gevallen wel een rol in. Het zijn namelijk vooral de Franse druivensoorten die zich over de hele wereld verspreid hebben en waar nu wijn van wordt gemaakt. Dat verklaart ook meteen waarom veel wijnen, ook als zij niet uit Frankrijk komen, een Franse naam hebben.

Niet alles dat Frans klinkt is dat ook

Ho, wacht eens even. Niet alle wijnen met een Franse naam komen uit Frankrijk? Klopt. Vaak draagt een wijn namelijk de naam van de druif waar hij van gemaakt is. En zoals reeds vermeld, het zijn vooral de Franse druiven die het over de hele wereld goed doen. Een Chardonnay druif levert ook in andere landen hele goede wijn op. Klinkt hartstikke Frans, maar kan ook prima aan de andere kant van de wereld gemaakt zijn.

Hoe weet je dan wel zeker of een fles wijn uit Frankrijk komt? Door te kijken naar de naam van de streek, in plaats van die van de druif. Een Bourgogne wijn, die komt zeker uit Frankrijk, om maar eens een voorbeeld te noemen.

Om terug te komen op de eerste vraag: komt alle goede wijn uit Frankrijk? Ja en nee. Nee, want die hele goede wijn kan ook prima uit Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Chili of een ander wijn-producerend land komen. Maar ook ja, want de kans is bijzonder groot dat de basis van de wijn wel uit Frankrijk komt; de Franse druif die over de hele wereld verspreid is, en overal voor hele goede wijnen zorgt.