Vijf momenten waarop we niet zonder koffie kunnen

Wie regelmatig koffie drinkt heeft het vast en zeker al gemerkt: er zijn van die vaste momenten waarop je snakt naar een kopje. Welke momenten dat zijn, dat hangt een beetje van de persoon af. Er zijn echter wel wat overeenkomsten te noemen, de kans is groot dat je van de onderstaande vijf momenten er minimaal een paar zal herkennen.

Bij het starten van de dag

Zeker wanneer je toch al wat moeite hebt om je bed uit te komen, is het eerste kopje koffie van de dag echt onmisbaar. Het hoort bij je vaste ochtendritueel, en alles dat daarin verstoord wordt is sowieso al vervelend. Daarnaast kan het missen van je eerste kopje koffie in de ochtend er ook voor zorgen dat het lichamelijk zwaarder wordt om de eerste uren van de dag door te komen. In koffie zit tenslotte cafeïne, en dit zorgt ervoor dat je lijf een energieboost krijgt. Ben je hieraan gewend, doordat je iedere ochtend koffie drinkt, dan heeft je lijf het knap zwaar als je dit een ochtendje overslaat. Je zal het gevoel hebben niet echt wakker te kunnen worden, en met een suf hoofd rondlopen. Dus hoeveel haast je in de ochtend ook hebt, zorg dat die koffie capsules klaarliggen; anders wordt het echt helemaal niks vandaag.

In de loop van de ochtend

Het volgende moment waarop de meeste mensen naar koffie snakken, is zo in de loop van de ochtend. Als de kop eraf is, je al wat werk hebt verricht, je eerste vergadering erop hebt zitten, je kinderen naar school hebt gebracht en/of boodschappen hebt gedaan, bijvoorbeeld. Even de behoefte om rustig te zitten, uit te blazen en een nieuwe energieboost je lijf in te laten stromen.

Als de middag nog lang duurt

De meeste koffiedrinkers kunnen ook in de middag lastig zonder hun kopje. Zeker wanneer de middag maar niet op wil schieten, of wanneer je rond een uurtje of drie, vier weet dat je voorlopig nog niet klaar bent met je werk. Ook hier is het weer een combinatie van even willen ontspannen en tegelijk een portie nieuwe energie nodig hebben die je naar de koffiepads doet grijpen.

Direct na het avondeten

Het gezellige kopje koffie direct na het diner, of dit nu thuis of in een restaurant is, is vooral een sociale aangelegenheid. Nog even gezellig samen een koffietje drinken, nog even verder praten, nog even rustig zitten. Het is een ritueel waarbij even tijd voor elkaar genomen wordt, waardoor dit kopje veel mensen erg dierbaar is.

Als je heel de nacht door moet

De meeste mensen stoppen ’s avonds met koffie drinken, zodat ze ’s nachts niet wakker liggen door de cafeïne. Wie de hele nacht door moet, voor werk of studie, die wil daar echter vaak zoveel mogelijk van binnen krijgen. Want zeker als je moeite hebt om wakker te blijven, kan koffie je daar mooi een handje bij helpen.