Wespenoverlast in de zomer

In de zomermaanden gaat men massaal naar buiten. De temperaturen stijgen en iedereen geniet van de zon. Niet alleen mensen, maar ook insecten zijn dol op de zomer. De ijsjes en de zomerse drankjes die worden genuttigd, trekken de aandacht van wespen. Deze beestjes zijn namelijk dol op alles wat jij eet en drinkt. Helaas kunnen de wespen met hun aanwezigheid bij mensen voor veel overlast zorgen.

Met welke wespensoort heb je te maken?

Bij veel mensen heerst de opvatting dat alle wespen voor overlast zorgen. Deze opvatting is verklaarbaar, maar niet terecht. We kennen in Nederland diverse wespensoorten. En niet al deze soorten zorgen voor overlast. Het betreft voornamelijk de gewone wesp die voor overlast zorgt. Het is namelijk deze wespensoort die als ongenodigde gast op het terras van jouw drankje meedrinkt. De gewone wesp wordt daarom ook wel de limonadewesp genoemd. Naast deze wespensoort kennen we in Nederland ook nog de Duitse wesp. Deze wesp lijkt qua uiterlijk en gedrag op de limonadewesp. Ook de hoornaar komt in Nederland voor. Maar doordat deze wespensoort een stuk groter is dan de overige wespensoorten kun je deze gemakkelijk van de rest onderscheiden.

Functie van wespen

Dat wespen tot de categorie ongedierte behoren, is niet gek. Deze insecten kunnen voor veel overlast zorgen. Deze overlast kan zelfs gezondheidsschade ten gevolge van een wespensteek inhouden. Wanneer je kampt met wespenoverlast is het wespennest verwijderen dan ook noodzakelijk. De beestjes moeten immers niet jouw wooncomfort aantasten. Maar wespen zijn niet alleen maar vervelend. Ze vormen namelijk ook een belangrijke rol binnen het ecologische systeem op aarde. Zo jagen de wespen bijvoorbeeld op muggen en bladluizen. De wespen voorkomen dus eigenlijk dat jouw planten sneuvelen door de bladluizen. En ook de muggenpopulatie zou zonder wespen niet in balans zijn. Je kunt dus met recht stellen dat wespen ook wel degelijk functioneel zijn.

Wat kost de bestrijding?

Kamp jij met wespenoverlast in je tuin? Of hebben de wespen zelfs terrein gewonnen in jouw woning? Dan is wespenbestrijding noodzakelijk. Maar wat kost dat eigenlijk? Veel mensen stellen de bestrijding van een wespennest uit omdat ze bang zijn voor de kosten. Maar de kosten voor het verwijderen van een wespennest zijn altijd proportioneel. Een eenduidige prijs valt zo niet te geven. Iedere situatie is immers anders. Maar de prijs is altijd uit dezelfde onderdelen opgebouwd. Je moet hierbij denken aan arbeidsuren, maar ook aan de materialen die gebruikt worden. Vaststaat in ieder geval dat de prijs in alle gevallen in verhouding staat tot hetgeen je ervoor terugkrijgt. Namelijk: een veilige woonomgeving, zonder wespenoverlast.